Onze burgervader, Eric van Oosterhout, vertelt:
'Taal in Emmen'
"Taal loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Niets voor niets studeerde ik af als Neerlandicus. Dat is een uitstekende vooropleiding voor een burgemeester. Ik lees en schrijf veel. In mijn werk hou ik mij bezig met onderwerpen als: begrijpelijke overheidstaal, laaggeletterdheid en tweetaligheid.
In mijn bijdrage voor het Broodje Cultuur zullen deze thema’s aan de orde komen. Wat doen we in de gemeente Emmen aan begrijpelijke taal, bijvoorbeeld via de Brievenbrigade? Waarom moeten er taakstraffen worden uitgedeeld aan ouders die niet voorlezen? Wat is het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe? En waarom is de Streektaalprijs zo belangrijk? En als we dan nog tijd over hebben, is er ook nog wel even tijd voor een eigen verhaaltje van de burgemeester voor het slapen gaan."
Broodje Cultuur wordt gehouden op 12 februari in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.45 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.
Nieuwsbrief 8 januari 2019
Loes Duifhuizen
Loes Duifhuizen vertelt over:
'Porseleinschilderen'
Loes Duifhuizen komt een pleidooi houden voor haar passie porseleinschilderen. Zij schilderde al jaren totdat ze 14 jaar geleden kennis maakte met het beschilderen van porselein. Een ontdekking en ook nog eens heel verslavend! Zij werkt met professionele verf die wordt aangewreven met etherische oliën in een opglazuur techniek. Alle producten worden daarna 1 of meerdere keren op 800 graden gebrand in de keramiek oven. Loes geeft sinds 10 jaar les in haar atelier in Dalen en werkt ook in opdracht. Ze laat graag zien wat er allemaal mogelijk is en vertelt over de geschiedenis van het porselein en de vele varianten van het Delfts-blauw.
Broodje Cultuur wordt op 13 november gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 11.45-14.00 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.
Nieuwsbrief 11 december 2018
Wouter Kalkman vertelt:
'Wanneer je alles is ontvallen, zijn er altijd nog verhalen...'
Wouter Kalkman geboren 1957 en sinds 1987 inwoner van Emmen. Communicatieadviseur en daardoor nieuwsgierig naar de hype die storytelling heet.
Opgeleid als Chief Storyteller (2016) bij de Storytellingacademy van Mieke Bouma en Henk Hofman. Daarna de basiscursus Verhalen vertellen bij de Vertelacademie van Raymond den Boestert. De titel van zijn "meesterproef" luidt: 'Ik zoek het niet.' Verhalen en de vraag om te vertellen komen op je pad. Je kunt dat niet goed dwingen.
In de lezing "Als alles je is ontvallen, zijn er altijd nog de verhalen" neem ik de luisteraars op een luchtige manier mee door het landschap van verhalen en van verhalen vertellen. Wat nu een modeverschijnsel lijkt te zijn, is zo oud als de sprekende mensheid zelf. Daarmee is dan gelijk aangegeven dat iedereen het kan. Maar: of we daar op 11 december ook aan toe zullen komen? Dat zal de tijd leren.
Broodje Cultuur wordt op 13 november gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.
Nieuwsbrief 13 november 2018
Bert Finke vertelt over o.a. Den Oever een buurtschap vlakbij Emmen
Den Oever is een kleine buurtschap ten zuiden van Emmen. De eerste bewoning is bekend van 1560. Aan het begin van de 19e eeuw was het buurtschapje uitgegroeid tot vier boerderijen. Door een grote brand in de zomer van 1846 bleef er maar één boerderij staan.
Iets noordelijker werd een nieuwe buurtschap gesticht met vijf boerderijen, in het begin onder de naam Nieuwen Oever. Omdat er in het midden van de 20e eeuw een rondweg aan de zuidkant van Emmen kwam, met een verbinding naar Klazienaveen, sneuvelden bijna alle boerderijen onder de slopershamer nadat ze waren aangekocht door de gemeente Emmen.
De laatste boerderij op de Nieuwen Oever brandde af in 1892, maar werd herbouwd. En de boerderij in de oude buurtschap Den Oever brandde af op Eerste Paasdag 1976 en werd ook herbouwd. Daarmee waren alle oorspronkelijke boerderijen verdwenen.
Bert J. Finke beschrijft de behuizing- en bewoningsgeschiedenis van alle boerderijen die tot het midden van de 19e eeuw in de buurtschap Den Oever werden gebouwd. Een reconstructie aan de hand van diverse bronnen laat zien waar de afgebrande boerderijen oorspronkelijk hebben gestaan. Genealogieën van de families Ten Oever (1560-1741) en Oevermans (1741-heden) maken de band tussen de erven en de families aanschouwelijk.
Broodje Cultuur wordt op 13 november gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.
Nieuwsbrief 9 oktober 2018
Margaret Breukink-Peeze vertelt over de tentoonstelling in Het Valkhof
In de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre, staat haar uitzonderlijk rijk verluchte gebedenboek centraal. Heel bijzonder, want normaliter kunnen slechts twee pagina’s van een boek gelijktijdig getoond worden. Omdat de geïllumineerde bladen van dit devotieboek uit de band zijn genomen, kan daarvan een selectie worden getoond. Behalve een verluchte kalender bevat het werk zo’n 100 miniaturen en interessante drôlerieën in de marge. In de miniaturen zijn invloeden aanwijsbaar van de gebroeders van Limburg.
De gebeden -enkele werden voor haar persoonlijk geschreven- getuigen van een hoog ontwikkelde letterkundige en devotionele cultuur.
Uit multidisciplinair onderzoek komt Maria van Gelre als een welhaast moderne, zelfbewuste vorstin uit de verf: ‘de Maxima van de 15e eeuw’…
Margaret Breukink-Peeze (www.margaret-art.nl) studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. Daarna werkte zij als docent aan de Rijks Universiteit Utrecht. Op het ogenblik is zij verbonden aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam en werkt zij voor HOVO/Seniorenacademie te Groningen. Enkele jaren geleden startte zij haar eigen kunsthistorisch bureau onder de naam Margaret-Art dat lezingen en cursussen verzorgt in Noord Nederland.
Broodje Cultuur wordt op 9 oktober gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.
Nieuwsbrief 11 september 2018
Peter Pels, wijnbouwer in Havelte
Peter Pels komt vertellen over de ontwikkeling van de Nederlandse en met name de Drentse (Havelter) wijnbouw in al zijn facetten. Dus van de groei van de druif tot en met de vinificatie (het wijn maken) en de marketing.
Peter en Winie Pels hebben in 2005 Wijngoed Havelte opgezet. In de loop der jaren is dit een begrip in Drenthe en omstreken geworden. De kwaliteit van de geproduceerde wijnen uit deze wijngaard is in 2017 gewaardeerd met diverse medailles. Op Wijngoed Havelte treft u een hectare aan wijnstokken aan van diverse druivensoorten. Deze rassen zijn ontwikkelt voor dit klimaat en kunnen zich goed meten aan de reguliere soorten die in de voor ons bekende wijnlanden staan.
Broodje Cultuur wordt op 11 september gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.
Nieuwsbrief 12 juni 2018
Tashi Norbu, hedendaags Tibetaans kunstenaar
Helaas is Ellen Kroeze verhinderd en komt zij dus niet haar verhaal vertellen zoals in het programma was beloofd. Wel hebben we een andere kunstenaar, die graag over zijn werk komt vertellen bij ons, Tashi Norbu, Tibetaans kunstenaar.
Tashi Norbu is geboren in Buthan, werd opgeleid tot traditionele Tangkaschilder in Dharamsala, India en ging daarna naar de Sint Lukas kunstacademie in Gent.
Tashi ontwikkelde zich tot een allround en veelzijdig kunstenaar. In zijn kunst is nog steeds zijn Tibetaans boeddhistische achtergrond duidelijk aanwezig, vermengd met een sterke westerse invloed, qua vorm, ideeën en iconen.
Inmiddels is Tashi belgisch staatsburger en woont en werkt in Nederland. Op 1 juni 2017 opende hij in het Rensenpark het Museum voor hedendaagse Tibetaanse kunst: "Showing, displaying, preserving, and promoting the Artistic, Cultural and Historical matters of Tibetan Art, coming from the roof of the world, to embrace the West. Tashi Norbu’s and Team's aim, this Museum to be the cradle of Tibetan Art; and this is everyone’s Museum with a continuing activity, projects and displays."
Tashi zal dit 'broodje' gedeeltelijk in het Engels en Nederlands houden ondersteund met digitale beelden.
Broodje Cultuur wordt op 12 juni gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.
Nieuwsbrief 8 mei 2018
Albert Buursma vertelt over 'De oostelijke wadden: een dynamisch gebied'
De Waddenzee is een gebied dat voortdurend in verandering is. Dagelijks wisselen eb en vloed elkaar af: grote delen staan droog en lopen weer onder. Ook op de langere termijn is er sprake van verandering: geulen verplaatsen zich, evenals eilanden. Eilanden kunnen bovendien ontstaan of verdwijnen. De bewoonde Nederlandse Waddeneilanden zijn voor een belangrijk deel ‘vastgelegd’, al zijn ook daar gebieden en dorpen verdwenen. Het oostelijke waddengebied is nu het meest dynamische. In dit gebied zijn in de loop der eeuwen eilanden ontstaan en weer verdwenen, zoals Bosch en Heffezand. Het is voornamelijk dit oostelijke deel dat aan de orde komt. In de lezing wordt ingegaan op die dynamiek op basis van gegevens verkregen door multidisciplinair onderzoek, zoals geologie, archeologie, (landschaps)geschiedenis, geografie etc. Daarbij gaat het om bestudering van oude kaarten, het verkrijgen van gegevens door archiefonderzoek, maar ook door ‘veldwerk’, zoals waarnemingen en boringen ter plekke. Dit levert boeiende verhalen op over dit bijzondere gebied.
Albert Buursma (1960) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert en ontwikkelt projecten met name op het gebied van de regionale geschiedenis van Noord-Nederland.
Broodje Cultuur wordt op 8 mei gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.
Nieuwsbrief 10 april 2018
Rixt Langeveld, tuinadviseur, vertelt ons over ‘Tuinen en haar bloemen, bijen en vogels’
10 april 2018 11.45 uur
Het klimaat verandert. Regenbuien nemen toe in aantal en worden intenser. De temperatuur stijgt. Natuurrijk tuinieren is een eenvoudig oplossing om ons voor te bereiden op klimaatverandering.
Het verstenen van tuinen, trend in de afgelopen jaren, veroorzaakt wateroverlast, verhoging van de temperatuur en achteruitgang van de biodiversiteit. Natuurrijk tuinieren is een eenvoudig oplossing om deze nadelige gevolgen op te lossen.
Tegels eruit, tuin erin. Natuurrijk tuinieren hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Een versteend hoekje van de tuin vergroenen kan een groot verschil maken. Door het inrichten van tuinen met volop ruimte voor groen geniet u bovendien van ‘natuur dichtbij huis’.
‘Wat is Natuurrijk tuinieren’ en ‘hoe pas ik dat toe in de tuin’ zijn de onderwerpen van de lezing die Rixt van Gosliga (Langeveld) van tuinadviesbureau De Korenbloem geeft. Het onder de aandacht brengen van de meerwaarde van groen is de rode draad binnen haar bedrijf.
Broodje Cultuur wordt op 10 april gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.
Nieuwsbrief 13 maart 2018
Het wonder van de Mattheüs Passion (deel 2)
Anton Stulp, musicus te Emmen, vertelt over het wellicht meest beroemde klassieke meesterwerk: Bachs Mattheüs Passion.
Dit klassieke meesterwerk is natuurlijk niet in één ‘Broodje’ te behandelen, daarom hebben we vorig jaar besloten dit in twee keer te doen. Nu dus het vervolg van deze boeiende lezing. We krijgen iets te horen over de geschiedenis van het werk, de opzet en de vorm maar vooral waarom het zoveel mensen, zeker in Nederland, aanspreekt. Er worden enkele gedeelten uit het in totaal drie en een half uur durende werk nader belicht en beluisterd. Ook als u er de vorige keer niet bij was, het is zeker de moeite waard om op 13 maart naar de Rue de la Gare te komen voor het tweede deel van deze lezing door Anton Stulp. De lezing zal ongeveer 80 minuten duren.
Broodje Cultuur wordt op 13 maart gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.