Albert Buursma vertelt over 'De oostelijke wadden: een dynamisch gebied'
De Waddenzee is een gebied dat voortdurend in verandering is. Dagelijks wisselen eb en vloed elkaar af: grote delen staan droog en lopen weer onder. Ook op de langere termijn is er sprake van verandering: geulen verplaatsen zich, evenals eilanden. Eilanden kunnen bovendien ontstaan of verdwijnen. De bewoonde Nederlandse Waddeneilanden zijn voor een belangrijk deel ‘vastgelegd’, al zijn ook daar gebieden en dorpen verdwenen. Het oostelijke waddengebied is nu het meest dynamische. In dit gebied zijn in de loop der eeuwen eilanden ontstaan en weer verdwenen, zoals Bosch en Heffezand. Het is voornamelijk dit oostelijke deel dat aan de orde komt. In de lezing wordt ingegaan op die dynamiek op basis van gegevens verkregen door multidisciplinair onderzoek, zoals geologie, archeologie, (landschaps)geschiedenis, geografie etc. Daarbij gaat het om bestudering van oude kaarten, het verkrijgen van gegevens door archiefonderzoek, maar ook door ‘veldwerk’, zoals waarnemingen en boringen ter plekke. Dit levert boeiende verhalen op over dit bijzondere gebied.
Albert Buursma (1960) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert en ontwikkelt projecten met name op het gebied van de regionale geschiedenis van Noord-Nederland.
Broodje Cultuur wordt op 8 mei gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.