Schrijver Dirk Otten vertelt over 'Hoe god verscheen in Saksenland'
Wie denkt dat de islam het monopolie heeft op gewelddadige geloofsverbreiding kan horen dat ook het christendom tijden van agressieve expansie heeft gekend.
Heel in het bijzonder in Noord-Oost Nederland en Noord-West Duitsland in de 8ste en 9de eeuw, onder leiding van niemand minder dan de Koning der Franken, Keizer Karel de Grote (768-814).
Waarom van alle volkeren juist de Saksen (en in mindere mate de Friezen) zich zo fel tegen het christendom keerden, en hoe het de Frankische koning èn de katholieke kerk uiteindelijk toch lukten Saksenland van bovenaf te kerstenen?
Dat vertelt Dirk Otten ons.
Dr. Dirk Otten (1939) studeerde Duitse Taalkunde in Utrecht, met als bijvakken Oud-saksisch en Germaanse godsdienstgeschiedenis. Hij promoveerde en werd leraar Duits en redacteur van woordenboeken D-N en N-D .
Hij schreef een aantal boeken over de geschiedenis van de familienamen in Heerde, de plaatsnamen en het landschap van de Veluwe en over de veld– en boerderijnamen in de zeven gemeenten van de Noord-Oostveluwe. Ook schreef hij boeken over de missionaris Lebuïnus en ‘Hoe God verscheen in Friesland’.
Broodje Cultuur wordt op 14 februari gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.