Professor Theo Spek vertelt over 'Het esdorpenlandschap rond Valthe: schatkamer van de Drentse geschiedenis'
Weinig gebieden op de zuidelijke Hondsrug kennen zo’n grote dichtheid aan cultuurhistorische sporen als de omgeving van Valthe. Wie regelmatig in deze omgeving fietst of wandelt komt op tal van plekken interessante overblijfselen uit oudere tijdlagen tegen. De oudste sporen dateren uit de periode van de ijstijden toen de Hondsrug zelf werd gevormd. Op korte afstand vinden we rond Valthe een grote rijkdom aan interessante aardkundige fenomenen, zoals keileemplateaus, pingo’s, smeltwaterdalen en oude bosbodems. Ook in archeologisch opzicht behoort Valthe zonder twijfel tot de rijkste gebieden van Drenthe, met fraaie hunebedden, grafheuvelgroepen, Celtic fields en tal van andere vindplaatsen uit allerlei perioden van de prehistorie. En ook het historische esdorpenlandschap zelf met zijn brinken, oude Saksische hoeven, oude bouwlanden, madelanden en historische bossen is rond Valthe nog volop zichtbaar.
In zijn lunchlezing op 10 januari vertelt de Groningse hoogleraar landschapsgeschiedenis Theo Spek over de rijke geschiedenis van het esdorpenlandschap rond Valthe. In het verleden verrichtte hij hier uitgebreid onderzoek, vastgelegd in zijn proefschrift ‘Het Drentse esdorpenlandschap’. Professor Spek geeft momenteel leiding aan het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen waar meer dan vijftig studenten uit heel Nederland de masteropleiding Landschapsgeschiedenis volgen en waar bovendien door promovendi onderzoek wordt gedaan.
Broodje Cultuur wordt op 10 januari gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven …