Stichting Huus van de taol, Harm Jan Lesschen, vertelt over
‘Drenthe in beelden’
Een reis door Drenthe langs kunstwerken en monumenten
In onze Drentse dorpen en steden staat een veelvoud aan beelden, die met het verleden of het heden van Drenthe te maken hebben. Veelal zijn ze verbonden aan sagen, legenden en bijzondere gebeurtenissen in onze provincie. Aan de hand van verhalen, gedichten, anekdotes en beelden vertelt Harm Jan Lesschen over de geschiedenis, de cultuur van Drenthe en het mooie Drentse landschap. De ‘juffer van Batinge’ rijdt voorbij, Ganzen Geesje wandelt samen met de Podagristen door Coevorden, Bartje bidt veur broene bonen en Lammechien werkt aan haar borduurwerk en in Oosterhesselen staat de tram onder stoom en Berend Botje vaart nog altijd naar Zuidlaren. Dove Peter en Waander bewaken Aalden met zijn eeuwenoude brink. In Hoogeveen staan Velden van Nevel langs de snelweg en heeft de Trommelslager een mooi plekje gevonden bij de Grote Kerk en staat het Schippersmonument zelfbewust en krachtig op het Kruis en vliegt de Veenmol door het gemeentehuis. De duif van Marte Röling is juist gaan zitten op het bedrijventerrein Vriezerbrug om een bezoek te brengen aan Sofie de haas. Vanzelfssprekend staan we stil bij het monument Du Ciel la Liberté in Westerbork en we kijken bij het Korhoen in Orvelte. Uiteraard passeren beelden uit Emmen de revue, zoals de Teenager, de Archiefdoos, de houten beelden van Homme Venema en andere. Het zijn slechts een paar grepen uit de veelheid van beelden die voorbijkomen.Verhalen, anekdotes en gedichten in het Drents completeren de lezing.
Harm Jan Lesschen was als docent verbonden aan de stichting het Huus van de Taol en gaf regelmatig de zogenaamde Drenthe-cursussen. Daarnaast was hij tot 2016 Taolschulte van het Huus van de Taol voor de gemeente Coevorden. Hij werkte mee aan het cursusboek ‘Dieper deur Drenthe’ en was betrokken bij de ontwikkeling van een conversatiecursus Drents. Voor het streektaolblad Maandewark/oeze Volk verzorgde hij de rubriek Op de brink van. Hierin schreef hij over beelden en monumenten in de openbare ruimte van onze Drentse dorpen en steden. Hij was jarenlang als docent en directeur verbonden aan de J.W. Toebesschool/Esdal College in Oosterhesselen. Daarvoor was hij werkzaam bij het lager onderwijs in Oosterhesselen en Gees. Hij groeide op in de gemeente Westerbork op Zuidveld aan het Oranjekanaal. In Westerbork bezocht hij de lagere school en de ulo en daarna de Kweekschool in Coevorden. Momenteel houdt hij zich intensief bezig met de regionale geschiedenis, ondermeer als eindredacteur van het tijdschrift Klenckerheugte. Daarnaast is hij al jaren actief bij de stichting Hesselen Cultureel.
Broodje Cultuur wordt gehouden op 14 mei in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.45 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.