Jaap Beuker over 'Het secreet van de Ontvanger'
Een paar jaar geleden werden de traditionele stijlkamers van het Ontvangershuis van het Drents Museum volledig heringericht. Het huis werd meer 'levend' gemaakt. Het uitgangspunt daarbij was de huishouding van een oud inwoner van het huis mr. Johannes van Lier die van 1758 tot 1778 Ontvanger was. Van Lier was een bekende figuur in Drenthe door zijn werk maar ook door een boek over slangen, door zijn archeologisch onderzoek maar zeker ook door zijn vlucht naar Kleef in Duitsland.
De bezoeker van het Ontvangershuis heeft tegenwoordig de mogelijkheid om, met een door hem gekozen persoon uit de huishouding van Van Lier, het huis te bezoeken. Het spreekt vanzelf dat de heer des huizes een heel ander verhaal vertelt dan bijvoorbeeld de huishoudster of de koetsier.
Toen het veelomvattende project afgerond was en het publiek vol enthousiasme het huis bezocht (en nog steeds bezoekt), kwam er weer tijd vrij voor andere werkzaamheden zoals reorganisatie van de depots van het Museum. Daarbij werd op enkele stellingen een grote hoeveelheid 18e eeuws glaswerk zonder verdere gegevens aangetroffen. Bij navraag bleken sommige oudgedienden zich nog te herinneren dat het materiaal bij een verbouwing van het Ontvangershuis was gevonden. Omdat op een van de glazen de tekst 'Vivat Prince van Oranien' is gegraveerd, ontstond al snel het idee dat dit glas wel eens van de Orangist Van Lier zou kunnen zijn geweest.
De lezing gaat over de zoektocht die daarna werd gestart en die door de Asser tekstschrijver Bertus Boivin werd omschreven als passend in een spannende detective. Er werden maar liefst 400 objecten uit het Ontvangershuis teruggevonden. Het gaat o.a. om Chinees porselein, Engels keramiek, aardewerk, majolica, faience en natuurlijk het al genoemde glaswerk. Alles bleek afkomstig te zijn uit een beerput die op slordige wijze in 1967 werd opgegraven. De grote vraag is natuurlijk: is het glas van Van Lier, heeft hij van de fraaie Chinese borden gegeten en schonk zijn huishoudster thee uit de Chinese theepot die redelijk compleet uit de minder welriekende massa tevoorschijn kwam?
Broodje Cultuur wordt op 9 januari gehouden in Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8 in Emmen en duurt van 12.00-13.40 uur. Inloop vanaf 11.30 uur. U kunt zich opgeven per mail.